Het beleid en de dagelijkse leiding van De Watergroep zijn in handen van de raad van bestuur, het managementteam en het directiecomité. De provinciale bureaus en comités werden in 2019 vervangen door de aandeelhoudersbesturen.
De raad van bestuur is verantwoordelijk voor het algemene beleid van De Watergroep. Ze telt 16 leden en een voorzitter.
SAMENSTELLING IN 2019
ACTIVITEITEN
De raad van bestuur kwam 12 keer samen. Gemiddeld was 88 % van de bestuurders aanwezig.
In de loop van het jaar werden er 3 strategische werkgroepen opgericht, rond 3 concrete thema’s:
Daarnaast gaven 3 comités advies over specifieke dossiers:
De vergoeding van de raad van bestuur staat op de website van De Watergroep.
Naast de vaste comités is er in 2019 tevens een ad-hoc comité samengesteld rond de aanstelling van de nieuwe onafhankelijke bestuurders in 2020 met volgende samenstelling:
In 2019 ging tevens het Remuneratiecomité van start, met dezelfde samenstelling als het bureau van de raad van bestuur:
Het directiecomité staat in voor de dagelijkse leiding van De Watergroep. Het vertaalt de beleidslijnen die de raad van bestuur uitzet naar concrete acties. De realisatie van de strategie en van doelstellingen op langere termijn is de verantwoordelijkheid van het managementteam.
Het directiecomité bestond uit:
Het managementteam telde 11 leden en bestond naast het directiecomité uit:
Vanaf 2020 worden directiecomité en managementteam samengevoegd tot het directieteam met volgende samenstelling:
In 2019 maakten de provinciale bureaus en comités plaats voor aandeelhoudersbesturen drinkwater en afvalwater. Dat gebeurde in het kader van de nieuwe organisatiestructuur van De Watergroep.
VERTEGENWOORDIGERS
In de aandeelhoudersbesturen zitten vertegenwoordigers van de aandeelhouders van De Watergroep, vooral de gemeenten en de provincies. De nieuwe aandeelhoudersbesturen vergaderen 4 keer per jaar, zowel rond de drinkwateractiviteiten als rond Riopact. Daarnaast is er één keer per jaar een algemene vergadering. De aandeelhoudersbesturen adviseren de raad van bestuur van De Watergroep over strategische dossiers zoals tarieven, het investeringsprogramma, statutenwijzigingen, de goedkeuring van de jaarrekeningen …
IEDEREEN GELIJK
Door niet meer te werken met aparte bureaus en comités maakt De Watergroep duidelijk dat elke gemeente evenveel rechten en inspraak heeft. Bovendien bieden de aandeelhoudersbestuursvergaderingen een gestructureerd platform om onze visie te verkondigen en duidelijk te maken welke richting we uitgaan. Zo willen we de contacten met onze vennoten optimaal houden. Door een vernieuwde organisatievorm bieden we bovendien meer flexibiliteit om aan deze vergaderingen deel te nemen.