Steeds meer spaarbekkens kampen met algenbloei, een gevolg van de klimaatverandering. Het Interreg-project NuReDrain onderzoekt of speciale filtermaterialen soelaas kunnen brengen.
NuReDrain is een Interreg-project met tien partners uit Duitsland, Denemarken en België. Samen onderzoeken ze de mogelijkheden van speciale filtermaterialen om algenbloei tegen te gaan. In het waterproductiecentrum De Blankaart bekijkt De Watergroep concreet of pellets van ijzer- en aluminiumslib gebruikt kunnen worden om fosfaten uit drinkwater te halen.
“IJzer- en aluminiumslib zijn 2 reststromen van de drinkwaterproductie. Samen met VITO gebruikten we het slib om pellets te ontwikkelen die fosfaten kunnen adsorberen. Dat bleek zo goed te werken dat we er een patent op aanvroegen”, vertelt Paul Suenens, directeur Productie en Opslag bij De Watergroep. “In 2019 hebben we een concrete proefinstallatie gebouwd en het filtermateriaal op kleine schaal getest. De resultaten van die tests zijn hoopgevend, al zijn er nog wat knelpunten. Zo kunnen losse pellets een installatie verstoppen. Het filtermateriaal inzetten in de drinkwaterproductie wordt wellicht moeilijk, maar de techniek is wel interessant voor landbouwgebieden. Door pellets naast een akker te leggen, kunnen landbouwers bijvoorbeeld vermijden dat fosfaten uit mest in een waterloop belanden. Het NuReDrain-project is een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen De Watergroep en externe partners.”