4 jaar lang maakte De Watergroep deel uit van het DOC2C’s-consortium. Drinkwaterbedrijven uit 4 Europese landen deden samen onderzoek naar de verwijdering van organische stoffen uit oppervlaktewater.
Strikt genomen bestaat er geen norm voor de hoeveelheid organische stoffen die drinkwater mag bevatten. Toch is het noodzakelijk om ze te verwijderen: niet alleen omdat ze het water een gele kleur geven, maar vooral omdat ze desinfectieprocessen minder efficiënt maken en problemen kunnen veroorzaken in het distributienet. Binnen het Interreg DOC2C’s-consortium onderzochten De Watergroep, het Nederlandse drinkwaterbedrijf PWN Technologies, het Britse bedrijf South West Water, de Technische Universiteit Delft en de Université de Lille innovatieve technologieën om organische stoffen uit oppervlaktewater te verwijderen.
De Watergroep bouwde in het waterproductiecentrum De Blankaart een industriële proefinstallatie met 2 vormen van waterzuivering: ionenwisseling en vlokvorming. “Bij vlokvorming voegen we chemische stoffen aan het water toe die zich aan verontreinigingen hechten. De drijvende vlokken scheppen we weg. Bij ionenwisseling zetten we kleine harsbolletjes in om opgeloste en geladen stoffen – ionen – uit het water te verwijderen”, zegt Klaas Schoutteten, onderzoeker Procestechnologie. “Door ionenwisseling vóór vlokvorming te plaatsen, wilden we de hoeveelheid chemicaliën voor de vlokvorming verlagen en meer organische stoffen verwijderen. Uit de tests is gebleken dat de installatie in De Blankaart een beperkt rendement haalt. In het waterproductiecentrum Kluizen, waar we het principe eerder al op kleine schaal testten, kunnen we wél goede resultaten behalen. Daarom zetten we de proeven in De Blankaart toch verder. Het DOC2C’s-traject van De Watergroep duurde vier jaar en werd eind 2019 afgerond.”