Afvalwaterbeheer voor gemeenten

Riopact verzorgt afvalwaterbeheer

Het beheer van afvalwater stelt gemeenten weleens voor dilemma’s. Hoe voorkomen we wateroverlast door overvolle rioleringen? En hoe kunnen we waardevol afvalwater hergebruiken? Riopact, een samenwerkingsverband van De Watergroep en Aquafin, biedt lokale besturen een volledig beheerpakket aan. 

introductie foto Riopact verzorgt afvalwaterbeheer

Riopact verwelkomt 2 nieuwe vennoten

Riopact ondersteunt gemeenten op het vlak van afvalwater- en rioleringsbeheer. “Dat gaat van een takenpakket op maat tot een volledig beheer van het rioleringsstelsel, waarbij Riopact alle taken en verantwoordelijkheden overneemt. Gemeenten die daarvoor kiezen, worden Riopact-vennoten”, zegt Simon Stevens, manager van Riopact. “Via een specifiek financieringsmodel betalen wij een correcte prijs voor het rioleringsstelsel. Vanaf dan nemen we alle taken over: we leggen nieuwe rioleringen aan, reinigen rioolbuizen en rioolkolken, sluiten huizen op het rioleringsnetwerk aan … Daarvoor gebruiken we per gemeente de inkomsten uit de opvang en het transport van afvalwater, die via een integrale waterfactuur geïnd worden.”

Dienstverlening voorstellen

De afgelopen jaren droegen 18 Vlaamse gemeenten hun rioleringsstelsel over aan Riopact, waaronder Aarschot, Tielt, Kraainem en Ninove. In 2019 bereidden we de toetreding van 2 nieuwe partners voor: Sint-Gillis-Waas en Scherpenheuvel-Zichem. Sinds 1 januari 2020 zijn zij effectief Riopact-vennoten. “Heel wat gemeenten zijn vragende partij voor ondersteuning bij hun rioolbeheer. Daarom zijn we in 2019 onze dienstverlening nog eens actief gaan voorstellen”, aldus Simon Stevens. “Sint-Gillis-Waas en Scherpenheuvel-Zichem hebben de stap al gezet om vennoot te worden. In 2020 en 2021 verwachten we zeker nog nieuwe toetredingen.”