Strijd tegen waterverlies

Strijd tegen waterverlies

Lekken, waterdiefstallen, bluswater, onnauwkeurige watermeters … Allerlei factoren zorgen jaarlijks voor aanzienlijke waterverliezen. De Watergroep werkte een ambitieus actieplan uit om die verliezen terug te dringen.

introductie foto Strijd tegen waterverlies

Leakie

NRW of ‘niet in rekening gebracht water’ is water dat wel het leidingnet ingaat, maar niets opbrengt voor De Watergroep.

Begin 2019 keurde het directiecomité van De Watergroep een actieplan goed om de waterverliezen te verlagen. Het plan kreeg de naam Leakie mee. “Tegen eind 2021 willen we nog maximaal 20 miljoen kubieke meter water verliezen door lekken”, zegt Filip Vancoillie, programmacoördinator van Leakie.

Het actieplan zet specifiek in op:

  • Meer meten. Meer drukmeters en debietmeters in het leidingnet moeten toelaten om verliezen beter te meten.
  • Meer connectiviteit. Gegevens uit ondergrondse meters moeten vlot naar onze databanken doorstromen.
  • Meer inzicht. Via smart water grids  halen we meer info uit onze meetgegevens. We zetten data-analyse en artificiële intelligentie in om te achterhalen waar het waterverbruik abnormaal hoog is en er wellicht lekken zijn.
  • Lekopsporing. Eenmaal we weten in welke zone er wellicht een lek is, moeten we dat ook effectief vinden. Daarvoor hebben we goede werkmethodes en genoeg lekzoekers nodig.

 

  • Hersteltijden. Doordat we lekken vroeger opsporen, is er minder schade en kunnen we klanten beter informeren. We zorgen ervoor dat lekken overal op dezelfde manier worden aangepakt.
  • Drukbeheer. Een drukschommeling creëert een ‘slag’ op een leiding. Door de druk meer constant te houden, gaan leidingen langer mee en treden er minder lekken op.
  • Vervangingsbeleid. We willen slim investeren in ons leidingnet door leidingen op het juiste moment te vervangen.